Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

door | okt 12, 2018

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen.

Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt is. Dit maakt het voor de dochter heel moeilijk om weg uit huis te gaan naar bijvoorbeeld het werk. Als ze op het werk is, maakt ze zich zorgen om haar moeder. Er moet ook een boterham verdiend worden.

Deze twee strijd zie je vaak bij mantelzorgers. Vaak ‘sluipt’ het zorgen voor je ouders erin. Vaak willen je ouders zo lang mogelijk thuis blijven wonen en liever niet met vreemden in huis. Hoe voorkom je dat je grenzen steeds verder verlegd en er bijna zelf aan onderdoor gaat?

Inzicht door overzicht:

Op het moment dat de zorg toeneemt, is het noodzakelijk om keuzes te maken. Hoe ga ik de zorg regelen voor mijn moeder in bovenstaand voorbeeld zodat ik wel met een gerust hart op mijn werk zit. Het is belangrijk dat ouderen en mantelzorgers de keuzemogelijkheden die zij hebben kennen. Zodat zij voor zorg/ondersteuning kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en behoeften.

Vragen die ouderen en mantelzorgers moeten beantwoorden zijn:

  • Wat is voor mij belangrijk?
  • Waar wil en kan ik wonen?
  • Welke zorg/ondersteuning wil ik daar ontvangen?
  • Welke leveringsvorm van zorg/ondersteuning is dan passend?
  • Wat kost het?

Hiervoor heeft u passende keuze-informatie of -ondersteuning nodig op het juiste moment.

Mantelzorg combineren met werk, het is een van de grootste uitdagingen waar mantelzorgers voor staan. En deze groep is groeiende! De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 64 jaar oud. Eén op de vijf werknemers combineert hun baan met zorgtaken thuis.

 Werkt u bij een mantelzorgvriendelijk bedrijf?

Ook zijn er regelingen die in de wet zijn vastgelegd op de werkvloer. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Calamiteitenverlof: verlof dat u op kunt nemen als u onverwacht direct vrij moet nemen. Dit verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren. De werkgever betaalt 100% van het loon.
  • Kortdurend zorgverlof: verlof dat u kunt opnemen voor de zorg voor een ziek kind of partner of anderen in uw sociale omgeving. Dit verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat u werkt per week. De werkgever betaalt 70% van het loon door (tenzij ander is uw CAO).
  • Langdurend zorgverlof: onbetaald verlof dat u kunt opnemen als u voor langere tijd moet zorgen voor een ziek kind, partner, ouder of iemand anders in uw sociale omgeving. U kunt maximaal zes keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen. U kunt het verlof spreiden.
  • Sinds 1 januari 2016 bestaat de Wet Flexibel werken. Deze nieuwe wet heeft tot doel flexibel werken te stimuleren. Dit kan een oplossing zijn om zorg en werk te kunnen combineren. Volgens deze wet heeft u het recht om te vragen bij uw werkgever om flexibel te werken (thuiswerken /gunstige tijden). Uw werkgever kan dit wel weigeren. Deze wet geldt niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

Uitgangspunt bij alle keuzes en mogelijke verlofregelingen is dat u uw mantelzorgsituatie bespreekbaar moet maken op uw werk. Op deze manier kunt u samen met uw werkgever of leidinggevende kijken naar de mogelijkheden om werk en zorg op een prettige manier te combineren.

Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om dit gesprek aan te gaan en ook om overzicht te krijgen in de mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Hierdoor krijgt u inzicht wat voor u en uw naasten de juiste keuzes zijn om een goede balans in uw werk en privé leven te houden!

Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. Ik reageer binnen 24 uur!

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Ziet u zichzelf als mantelzorger? Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt? In voor en tegenspoed “In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal...

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen. Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt...

De mantelzorgwoning, een thuis in de achtertuin

Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!   Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor...

Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”   Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.   Door mijn werk kom ik elke...
Deel dit met je netwerk op sociale media