De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

door | feb 15, 2018

Ziet u zichzelf als mantelzorger?
Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt?

In voor en tegenspoed

“In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal vanzelf. Ik was diegene die zorgde, dat is zo gegroeid. Het is toch logisch dat ik hem verschoon als hij het niet op tijd redt? In voor-en tegenspoed, zo heb ik het immers beloofd’.

Mevrouw Janssen is niet de enige die er zo over denkt. Mevrouw Janssen is mantelzorger ook al ziet ze dit niet zo. Ze vindt dat ze haar eigen boontjes moet kunnen blijven doppen ook al vergt het haar veel. Op dit moment te veel. Het vergt moed om te bellen en hulp te durven vragen. Voor veel mensen voelt hulp vragen als toegeven dat je het niet meer redt en dat je faalt.

Netwerk in kaart brengen

Aan de andere kant is er ook het feit dat mensen graag wat voor een ander willen doen of betekenen. Alleen weten zij vaak niet wat. Het kan helpen om het netwerk van de mantelzorger in kaart te brengen. Wie kan wat doen? Bijvoorbeeld een buurvrouw die wat boodschappen kan meebrengen als ze zelf naar de winkel gaat, of een neefje die wil rijden en begeleiden naar de fysiotherapeut. Het kan heel fijn zijn om samen inzichtelijk te maken wat uw hulpvragen zijn en wie die mogelijkerwijs zou kunnen invullen. Dit kan informele hulp zijn zoals dit zo mooi heet, dus uw eigen netwerk. Maar dit kan net zo goed professionele hulp zijn. Als mantelzorgmakelaar help ik mantelzorgers bij het opzetten van een netwerk.

Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen. Want de mantelzorger moet allereerst goed voor zichzelf zorgen en dan pas voor de ander. Dat is de enige manier om de zorg lang vol te houden.

Durft u hulp te vragen?

Heeft u mijn hulp nodig, dan kunt u altijd via onderstaand contactformulier contact met mij opnemen.

Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner

De mantelzorgwoning, een thuis in de achtertuin

Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!   Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor...

Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”   Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.   Door mijn werk kom ik elke...

Alle ballen in de lucht

Een maand geleden kwam ik op bezoek bij Susan. Zij is midden 50. Zij werkt als administratief medewerker 24 uur per week en zorgt voor haar ouders die mankerende zijn. Haar moeder heeft sinds kort de diagnose Alzheimer en haar vader kwakkelt met zijn gezondheid. Het is nog niet duidelijk wat er met haar vader aan de hand is. De onderzoeken in het ziekenhuis vragen veel van Susan. Zij woont zo’n...

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Als mantelzorgmakelaar ben ik uw wegwijzer in de wereld van de zorg. Ik kan u helpen bij vragen over zorg, wonen, inkomen, werk en welzijn, wetten, regels en verzekeringen. Samen met u kijk ik naar knelpunten binnen uw mantelzorgsituatie om u te ontzorgen. Elke situatie is anders en vraagt om een persoonlijke benadering door advies en begeleiding op maat. Ik neem in overleg afgesproken...

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. ik reageer binnen 24 uur!

Deel dit met je netwerk op sociale media