De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

door | feb 15, 2018

Ziet u zichzelf als mantelzorger?
Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt?

In voor en tegenspoed

“In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal vanzelf. Ik was diegene die zorgde, dat is zo gegroeid. Het is toch logisch dat ik hem verschoon als hij het niet op tijd redt? In voor-en tegenspoed, zo heb ik het immers beloofd’.

Mevrouw Janssen is niet de enige die er zo over denkt. Mevrouw Janssen is mantelzorger ook al ziet ze dit niet zo. Ze vindt dat ze haar eigen boontjes moet kunnen blijven doppen ook al vergt het haar veel. Op dit moment te veel. Het vergt moed om te bellen en hulp te durven vragen. Voor veel mensen voelt hulp vragen als toegeven dat je het niet meer redt en dat je faalt.

Netwerk in kaart brengen

Aan de andere kant is er ook het feit dat mensen graag wat voor een ander willen doen of betekenen. Alleen weten zij vaak niet wat. Het kan helpen om het netwerk van de mantelzorger in kaart te brengen. Wie kan wat doen? Bijvoorbeeld een buurvrouw die wat boodschappen kan meebrengen als ze zelf naar de winkel gaat, of een neefje die wil rijden en begeleiden naar de fysiotherapeut. Het kan heel fijn zijn om samen inzichtelijk te maken wat uw hulpvragen zijn en wie die mogelijkerwijs zou kunnen invullen. Dit kan informele hulp zijn zoals dit zo mooi heet, dus uw eigen netwerk. Maar dit kan net zo goed professionele hulp zijn. Als mantelzorgmakelaar help ik mantelzorgers bij het opzetten van een netwerk.

Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen. Want de mantelzorger moet allereerst goed voor zichzelf zorgen en dan pas voor de ander. Dat is de enige manier om de zorg lang vol te houden.

Durft u hulp te vragen?

Heeft u mijn hulp nodig, dan kunt u altijd via onderstaand contactformulier contact met mij opnemen.

Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Ziet u zichzelf als mantelzorger? Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt? In voor en tegenspoed “In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal...

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen. Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt...

Aanspraak maken op de Wet langdurige zorg (Wlz), wanneer kan dat?

“Durft u diegene voor wie u zorgt niet uit het oog verliezen? Bent u dag-en nacht paraat?” Als er sprake is van continue toezicht en 24 uur per dag zorg dichtbij dan kunt u aanspraak maken op de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Mensen wonen graag thuis en worden ouder, dus blijven vaak tot op hoge leeftijd thuis wonen tot het niet meer gaat. Een week terug bezocht ik een echtpaar op leeftijd. Ze...

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Als mantelzorgmakelaar ben ik uw wegwijzer in de wereld van de zorg. Ik kan u helpen bij vragen over zorg, wonen, inkomen, werk en welzijn, wetten, regels en verzekeringen. Samen met u kijk ik naar knelpunten binnen uw mantelzorgsituatie om u te ontzorgen. Elke situatie is anders en vraagt om een persoonlijke benadering door advies en begeleiding op maat. Ik neem in overleg afgesproken...

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. ik reageer binnen 24 uur!

Deel dit met je netwerk op sociale media