Alle ballen in de lucht

14 juli 2021

Een maand geleden kwam ik op bezoek bij Susan. Zij is midden 50. Zij werkt als administratief medewerker 24 uur per week en zorgt voor haar ouders die mankerende zijn. Haar moeder heeft sinds kort de diagnose Alzheimer en haar vader kwakkelt met zijn gezondheid. Het is nog niet duidelijk wat er met haar vader aan de hand is. De onderzoeken in het ziekenhuis vragen veel van Susan. Zij woont zo’n 35 kilometer van haar ouders vandaan en is enig kind. Zij rijdt voor elk bezoek naar haar ouders om haar vader mee te nemen naar het ziekenhuis.

Onlangs is haar dochter bevallen van een jongetje en is Susan voor het eerst oma. Ze is verzot op haar kleinzoon. Ze krijgt zoveel energie van dit kleine ventje. Ze heeft met haar dochter afgesproken dat zij een keer per week oppast.

Haar week is goed gevuld met werk en zorg. Vaak weet Susan balans te houden maar ze geeft aan dat het de laatste weken sinds haar vader met tobt met zijn gezondheid het moeilijk vindt om alle ballen in de lucht te houden. Susan maakt zich zorgen over de toekomst. Hoe kan ze dit volhouden als haar moeder verder achteruitgaat en haar vader ook meer zorg vraagt?

Ze houdt van haar werk en vindt het fijn om haar werk goed te doen. Ook de collegialiteit en de gezelligheid van haar collega’s is prettig maar doordat ze nu zoveel zorgen heeft, vindt ze dat ze te kort schiet naar haar werkgever en naar haar collega’s. Haar collega’s weten wel dat haar ouders op leeftijd zijn maar hoeveel zorg ze nu vragen, weten ze niet. Ze is bang om als slechte werknemer gezien te zullen worden.

Knelpunten:

In het gesprek met Susan hebben we haar knelpunten in kaart gebracht. Dit zijn de punten waar Susan het meeste last van ervaart bij het combineren van werk en zorgtaken.

  1. Haar werkgever en collega’s weten niet dat ze mantelzorger voor haar hulpbehoevende ouders is.
  2. Susan doet nu alles zelf.

Bespreekbaar maken:

Susan geeft aan dat ze graag in gesprek wil met haar werkgever en haar collega’s. Ze geeft aan dat het voor haar moeilijk is om continue vrije dagen op te nemen voor de ziekenhuisbezoeken van haar vader. Het knelt voor haar omdat deze afspraken opgelegd worden vanuit de agenda van de arts in het ziekenhuis. We inventariseren welke taken Susan doet voor haar ouders. Ook praten we over wie welke taken van haar zouden kunnen overnemen. We brengen haar netwerk en het netwerk van haar ouders in kaart. De wensen omtrent wonen en zorg voor haar ouders voor nu en de toekomst bespreken we. Ook kijken we naar de regelingen die op haar en haar ouders van toepassing zijn.

Maatwerk:

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen Susan en haar leidinggevende. Uitkomt van het gesprek is dat haar collega’s ook op de hoogte zijn van de mantelzorgsituatie van Susan. Susan heeft afgesproken om het komend half jaar zorgverlof op te nemen zodat zij geen extra vrije dagen hoeft aan te spreken om met haar vader naar het ziekenhuis te gaan. Over 4 maanden staat er een evaluatie op het werk gepland.

Susan is met haar naaste omgeving in gesprek gegaan. De buurvrouw van haar ouders blijkt net gepensioneerd te zijn en die wil ook diverse ziekenhuisbezoeken overnemen van Susan. Susan heeft samen met haar moeder diverse dagbestedingsplekken bezocht en wil graag starten met een keer per week een middag naar de dagbesteding in het dorp waar ze dan bloemschikken. 

Susan ervaart nu meer balans doordat zij niet alleen alle ballen in de lucht hoeft te houden. Door het in kaart brengen van haar situatie en wat de mogelijkheden zijn heeft haar duidelijkheid en richting gegeven hoe en wanneer zij hulp kan vragen. 

Misschien loopt u ook wel tegen de uitdagingen op van de combinatie tussen werk en zorg? Omdat elke situatie en de ervaren knelpunten per persoon kunnen verschillen, is de oplossing niet standaard. Vaak is er een combinatie van oplossingen nodig. 

Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om inzicht en overzicht te krijgen in uw mogelijkheden voor zorg die aansluiten bij uw wensen en behoeften.

Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. Ik reageer binnen 24 uur!

Aanspraak maken op de Wet langdurige zorg (Wlz), wanneer kan dat?

“Durft u diegene voor wie u zorgt niet uit het oog verliezen? Bent u dag-en nacht paraat?” Als er sprake is van continue toezicht en 24 uur per dag zorg dichtbij dan kunt u aanspraak maken op de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Mensen wonen graag thuis en worden ouder, dus blijven vaak tot op hoge leeftijd thuis wonen tot het niet meer gaat. Een week terug bezocht ik een echtpaar op leeftijd. Ze...

De mantelzorgwoning, een thuis in de achtertuin

Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!   Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor...

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen. Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt...

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Ziet u zichzelf als mantelzorger? Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt? In voor en tegenspoed “In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal...
Deel dit met je netwerk op sociale media