Vakantietijd… tijd voor uzelf als mantelzorger?

9 augustus 2021

Even op ademen komen en genieten van vrije tijd. Neemt u als mantelzorger vakantie?

In deze periode van het jaar kijkt iedereen er reikhalzend naar uit: de vakantie! Het idee van even de teugels laten vieren en genieten van andere dingen dan de dagelijkse verplichtingen is een heerlijk idee! Het perspectief van even de batterij opladen is voor iedereen aanlokkelijk maar niet altijd vanzelfsprekend als u voor iemand zorgt.

Juist voor de verzorgers onder ons is het heel belangrijk om hun eigen accu op te laden en opgeladen te houden om overbelasting te voorkomen. Veel mensen weten niet dat er zoiets bestaat als respijtvoorzieningen, bijvoorbeeld in de vorm van opvang buitenshuis, zoals dagopvang, of een verblijf in een logeerhuis of zorghotel. Ook kan er iemand bij de zorgvrager thuiskomen, als deze graag in zijn vertrouwde omgeving blijft.

De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of vrijwilliger. Het kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand. Het kan ook gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager waarbij de zorg wordt overgenomen door een zorgprofessional.

Zo sprak ik onlangs een mevrouw die al jaren voor haar man met Parkinson zorgde. Ze was aan het einde van haar latijn. Nu gaat haar man één keer in de twee weken een lang weekend logeren in een respijthuis. Hij vindt het er leuk en zij voelt zich ontlast en heeft echt tijd voor zichzelf.

Kortom er zijn vele mogelijkheden en het zijn er meer als menig mantelzorger denkt!

Tijd voor u zelf, wat kost dit mij?

Vervangende zorg is gratis als het om vrijwilligerswerk gaat. Als het door beroepskrachten wordt overgenomen, zijn er wel kosten aan verbonden. Afhankelijk van de zorg die nodig is (indicatie), vergoedt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de vervangende zorg.

Tips:

  1. Kijk eerst of de logeeropvang wordt vergoed door de zorgverzekeraar op de Zorgverzekeringwijzer.nl of op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mantelzorg
  2. Biedt de zorgverzekeraar geen vergoeding? Dan kunt u misschien terecht bij uw gemeente. De gemeente is vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor vervangende zorg en logeer- en nachtopvang.
  3. Heeft u een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg? Dan kunt u maximaal 156 etmalen per jaar (gemiddeld 2 etmalen per week) aanwenden voor logeren of vakantieopnames.De etmalen mogen worden opgespaard en voor langere (vakantie)periodes worden ingezet.

 Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om inzicht en overzicht te krijgen in uw mogelijkheden voor vervangende zorg die aansluiten bij uw wensen en behoeften.

Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. Ik reageer binnen 24 uur!

Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”   Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.   Door mijn werk kom ik elke...

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen. Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt...

De mantelzorgwoning, een thuis in de achtertuin

Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!   Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor...

Zorgen voor morgen…

Zorgen voor morgen...wanneer is morgen? Is dit als u een bepaalde leeftijd heeft of wanneer u iets mankeert? Wanneer is het moment om uw wensen en uw belangen op papier te zetten? Veel mensen weten dat een testament zaken regelt na het overlijden. Steeds meer mensen realiseren dat zij ook hun zaken goed moeten regelen voor de laatste periode van hun leven omdat het niet vanzelfsprekend is dat u...
Deel dit met je netwerk op sociale media