Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

sep 3, 2021

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”

 

Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.

 

Door mijn werk kom ik elke dag in contact met mantelzorgers. Veelal wordt gezegd: mantelzorg overkomt je! Door de persoonlijke relatie ga je voor je naasten zorgen. Dit kan veel voldoening geven maar kan je ook veel energie kosten. En hoever ga je hierin? Doordat het je overkomt, sta je hier vaak niet bij stil.

 

De afgelopen weken kwam ik diverse mantelzorgers tegen die te ver waren gegaan. Ze verkeren totaal in de overlevingsstand. Op een of andere manier leeft bij met name partners het gevoel dat zij alles moeten doen voor hun geliefde. Dit gaat geleidelijk aan steeds verder.  Dit geeft op termijn zoveel spanning dat hun onderlinge relatie ook onder druk kan komen te staan. De impact van de verandering in de onderlinge persoonlijke relatie is enorm. Soms zo erg dat de relatie onhoudbaar wordt en de mantelzorger overweegt om te gaan scheiden om los te komen van de situatie. Dit is duidelijk een signaal dat de mantelzorger ver over zijn of haar grens is gegaan.

 

Doordat het mantelzorgen je op een moment in je leven overvalt, begin je er onverwachts aan. Je rolt er als het ware in. Ondanks dat het ook vaak voor ouderen is, waarbij je de zorg kan verwachten. Weinig mensen gaan met elkaar of met hun familie in gesprek over hoe zij de gouden dagen van hun leven willen inrichten. Steeds meer mensen denken wel na over hoe ze willen wonen op termijn. Hier hoort eigenlijk ook de zorg bij. Hoe zou je voor elkaar willen zorgen? Dit kan heel waardevol zijn en veel voldoening geven. Maar het moet wel op een manier zijn die bij jou en diegene die je verzorgd past. En durf je aan de bel te trekken als de zorg voor je naasten te veel wordt?

 

Langdurig zorgen kan zwaar zijn. Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen. Want de mantelzorger moet allereest goed voor zichzelf zorgen en dan pas voor de ander. 

 

Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om dit gesprek aan te gaan en ook om overzicht te krijgen in de mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Hierdoor krijgt u inzicht wat voor u en uw naasten de juiste keuzes zijn om een goede balans in uw werk en privé leven te houden!

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. Ik reageer binnen 24 uur!

Zorgen voor morgen…

Zorgen voor morgen...wanneer is morgen? Is dit als u een bepaalde leeftijd heeft of wanneer u iets mankeert? Wanneer is het moment om uw wensen en uw belangen op papier te zetten? Veel mensen weten dat een testament zaken regelt na het overlijden. Steeds meer mensen realiseren dat zij ook hun zaken goed moeten regelen voor de laatste periode van hun leven omdat het niet vanzelfsprekend is dat u...

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Ziet u zichzelf als mantelzorger? Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt? In voor en tegenspoed “In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal...

Vakantietijd… tijd voor uzelf als mantelzorger?

Even op ademen komen en genieten van vrije tijd. Neemt u als mantelzorger vakantie? In deze periode van het jaar kijkt iedereen er reikhalzend naar uit: de vakantie! Het idee van even de teugels laten vieren en genieten van andere dingen dan de dagelijkse verplichtingen is een heerlijk idee! Het perspectief van even de batterij opladen is voor iedereen aanlokkelijk maar niet altijd...

Alle ballen in de lucht

Een maand geleden kwam ik op bezoek bij Susan. Zij is midden 50. Zij werkt als administratief medewerker 24 uur per week en zorgt voor haar ouders die mankerende zijn. Haar moeder heeft sinds kort de diagnose Alzheimer en haar vader kwakkelt met zijn gezondheid. Het is nog niet duidelijk wat er met haar vader aan de hand is. De onderzoeken in het ziekenhuis vragen veel van Susan. Zij woont zo’n...
Deel dit met je netwerk op sociale media