Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

sep 3, 2021

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”

 

Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.

 

Door mijn werk kom ik elke dag in contact met mantelzorgers. Veelal wordt gezegd: mantelzorg overkomt je! Door de persoonlijke relatie ga je voor je naasten zorgen. Dit kan veel voldoening geven maar kan je ook veel energie kosten. En hoever ga je hierin? Doordat het je overkomt, sta je hier vaak niet bij stil.

 

De afgelopen weken kwam ik diverse mantelzorgers tegen die te ver waren gegaan. Ze verkeren totaal in de overlevingsstand. Op een of andere manier leeft bij met name partners het gevoel dat zij alles moeten doen voor hun geliefde. Dit gaat geleidelijk aan steeds verder.  Dit geeft op termijn zoveel spanning dat hun onderlinge relatie ook onder druk kan komen te staan. De impact van de verandering in de onderlinge persoonlijke relatie is enorm. Soms zo erg dat de relatie onhoudbaar wordt en de mantelzorger overweegt om te gaan scheiden om los te komen van de situatie. Dit is duidelijk een signaal dat de mantelzorger ver over zijn of haar grens is gegaan.

 

Doordat het mantelzorgen je op een moment in je leven overvalt, begin je er onverwachts aan. Je rolt er als het ware in. Ondanks dat het ook vaak voor ouderen is, waarbij je de zorg kan verwachten. Weinig mensen gaan met elkaar of met hun familie in gesprek over hoe zij de gouden dagen van hun leven willen inrichten. Steeds meer mensen denken wel na over hoe ze willen wonen op termijn. Hier hoort eigenlijk ook de zorg bij. Hoe zou je voor elkaar willen zorgen? Dit kan heel waardevol zijn en veel voldoening geven. Maar het moet wel op een manier zijn die bij jou en diegene die je verzorgd past. En durf je aan de bel te trekken als de zorg voor je naasten te veel wordt?

 

Langdurig zorgen kan zwaar zijn. Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen. Want de mantelzorger moet allereest goed voor zichzelf zorgen en dan pas voor de ander. 

 

Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om dit gesprek aan te gaan en ook om overzicht te krijgen in de mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Hierdoor krijgt u inzicht wat voor u en uw naasten de juiste keuzes zijn om een goede balans in uw werk en privé leven te houden!

Heb je een vraag? Stel deze dan aan mij. Ik reageer binnen 24 uur!

De mantelzorgwoning, een thuis in de achtertuin

Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!   Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor...

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Ziet u zichzelf als mantelzorger? Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt? In voor en tegenspoed “In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal...

Balans en grenzen aangeven als mantelzorger….valt niet altijd mee..

“Hoe vind ik balans tussen de zorgvraag en mijzelf?!”   Over twee maanden is het weer zover: de dag van de Mantelzorg vindt plaats op 10 november! Dit is een dag waar er extra stil gestaan wordt bij alle mantelzorgers die voor hun naasten zorgen. Dit zijn er in Nederland veel, heel veel! Dit zijn er meer dan 4 miljoen die wekelijks meer dan 8 uur zorgen.   Door mijn werk kom ik elke...

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen. Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt...
Deel dit met je netwerk op sociale media