Afgelopen week zat ik thee te drinken bij een mevrouw en keek ik op het huis van haar zoon. Na het overlijden van haar man werd zij hulpbehoevender en wilde kleiner gaan wonen. Samen met haar zoon heeft zij toen alle woonmogelijkheden bekeken om te verkennen wat haar aansprak. Dit was voor haar en haar zoon heel duidelijk: de mantelzorgwoning!
Steeds vaker kiezen volwassen kinderen ervoor om hun ouders in huis te nemen. Het is wel belangrijk om op voorhand een aantal verschillend zaken goed te overwegen voor u het besluit neemt om bij elkaar te gaan wonen. Er zijn financiële en fiscale gevolgen. Ook kan het onderlinge contact veranderen. Bovendien kan de zorgvraag in de loop van de tijd veranderen. Wat voor impact heeft dit op de woonsituatie en de onderlinge relatie?
De voor- en nadelen van een mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning heeft verschillende voordelen. Het is veilig en vertrouwd. Er is altijd iemand in de buurt. Dit is ook een praktisch voordeel. U bent dicht bij elkaar en kan hierdoor makkelijker de zorg combineren met uw gezin, werk en hobby’s.
Er kleven ook nadelen aan het samenwonen met een hulpbehoevend familielid. De kans bestaat dat doordat jullie dichtbij zijn, elkaar makkelijker om hulp vragen. Ook bestaat de kans dat u naaste steeds meer hulp nodig heeft. Het beroep wat op u wordt gedaan, wordt dan ook steeds groter. Het blijkt vaak moeilijk om na verloop van tijd de zorg uit handen te geven. Er kunnen (grote) financiële gevolgen zijn. Het samenwonen kan een negatieve invloed hebben op uitkeringen, toeslagen of eigen bijdrage.
Regels?
In een mantelzorgwoning mogen maximaal twee personen wonen, van wie er tenminste een persoon zorg geeft of ontvangt. Het maakt dus niet uit of de ontvanger van de zorg of de mantelzorger in de mantelzorgwoning woont.
Hoe zit het met vergunningen?
Het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin, de aanbouw of een verbouwing van een garage of schuur tot mantelzorgwoning is in principe vergunningvrij, als het bouwwerk voldoet aan de voorwaarden in het Besluit omgevingsrecht (Bor). Hierin staat dat alleen het achtererf mag worden bebouwd. Verder stelt dat besluit onder andere eisen aan de hoogte (niet meer dan één bouwlaag, hoogte aansluitend bij eerste bouwlaag van het hoofdgebouw, nokhoogte maximaal 5 meter) en de maximale oppervlakte. Zo mag op een erf van 100 m2 maximaal de helft worden bebouwd, bij grotere oppervlakten gelden andere regels. Zolang het bouwwerk daadwerkelijk wordt gebruikt als mantelzorgwoning, mag het een badkamer en een keuken hebben. Let op: als de mantelzorg ophoudt, mag de aanbouw of het bijgebouw blijven staan, maar moeten een eventuele keuken en/of badkamer worden gesloopt.
Maak goede afspraken:
Zorg dat u goede afspraken maakt over rekeningen en betalingen. Vergeet ook niet om afspraken te maken ten aanzien van privacy en over wat u wel en niet voor elkaar doet. Bespreek wat er nodig is aan ondersteuning en wie u daarbij kunt betrekken. Bespreek vooraf wat jullie doen als er een geschil ontstaat. Bespreek ook toekomst scenario’s.
Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om inzicht en overzicht te krijgen in uw woonmogelijkheden die aansluiten bij uw wensen en behoeften.
Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.
Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner